Bullet Journal - A személyre szabható jegyzetfüzet - Pennát a kézbe! [ igenis írok, ha írni akarok]

2018. január 20., szombat

Bullet Journal - A személyre szabható jegyzetfüzet

A Bullet Journal kifejezés bár már régóta létezik, én csak a napokban találkoztam vele. Ismerősen csengett, mégsem nem tudtam hova tenni és amikor utána olvastam rájöttem, hogy számomra eddig teljesen ismeretlen volt. Mondjuk, mondani szokták, hogy mindennel akkor találkozunk, amikor kell és amikor eljön az ideje. Nálam, talán most jött el a pillanat, hogy elmerüljek a Bullet Journal világában.
Lényegében, egy olyan könyvről van szó, amelyet teljesen személyre szabva, mi alakíthatunk ki a saját ízlésünk, érdeklődési körünk, valamint teendőink alapján, olyan tematikus elrendezésre építve, amely számunkra kézenfekvő és követhető. Így, a Bullet Journal egyszerre határidőnapló, rendszerező, jegyzetfüzet és napló. Bármi lehet, bárhogyan felépíthető és bárhogyan használható. Nincs szükség hozzá másra, mint egy tollra és egy füzetre. (Az eszközökről még később bővebben írok.)

Ami szerintem nagyon fontos, hogy a füzet kialakítását megelőzően tájékozódj és informálódj. Egyrészt, az inspirálódás miatt, hogy kellő ötleted legyen a saját Bullet Journel-öd megírásához, másrészt azért is, hogy kialakuljon benned egy kép, hogy mi alapján szeretnéd felépíteni témákat tekintve.
Bullet Journal Általános felépítése

- tartalomjegyzék
- jelölések magyarázata
- éves naptár a hónapok szerint
- éves célok és tervezés
- hónapokra bontott tennivalók és célok
- napi lebontásban vezetett napló
- jegyzetek


Tartalomjegyzék

A tartalomjegyzék adja a Bullet Journal alapjait, hiszen itt tüntetheted majd fel a legújabb témákat és bejegyzéseket, amelyek mellé oldalszámokat is feljegyezhetsz a könnyebb tájékozódás érdekében. A lista folyamatosan bővíthető, hiszen lehet, hogy eleinte nem gondoltál arra, hogy például könyvlistát is vezess a könyvedbe, viszont később felveheted a témáid közé és ilyenkor egyszerűen, csak hozzáírod a tartalomjegyzékhez. Ebben rejlik szerintem az egyik nagyszerűsége ennek a dolognak: folyamatosan alakul a tartalom, ahogyan használjuk és a használat során tapasztaljuk meg, milyen rendszerezési praktikákra van szükségünk a mindennapjainkban.

Jelölések magyarázata

Egy másik hasznos dolog, ha sok mindent jegyzel fel a könyvedbe, hogy kiemeled a fontos és megkülönböztetett eseményeket, történéseket. Így, jelölheted a szabadnapokat például kék színnel, míg a hétköznapok mellé piros jelölést tehetsz, vagy pipát azon teendőid mellé, amelyeket elvégeztél. Ezeket a jelölések magyarázatánál rögzítheted, így a későbbiekben is tudhatod, hogy mit milyen színnel vagy jellel érzékeltettél az egyszerű átláthatóságért.

Éves naptár

Mint minden határidőnapló esetében, Te is készíthetsz egy éves, hónapokra bontott naptárt, amellyel az egész évedet átláthatod. Jelölheted a hétvégéket, a fontosabb dátumokat egy speciális jelöléssel vagy színnel, amelyet a jelölések magyarázatánál is rögzíthetsz magadnak, így a hónapok előrehaladtával, következetesen tudod vezetni a teendőidet, feladataidat vagy amit nem szeretnénl elfelejteni. Az éves naptár esetében az a legfontosabb, hogy átlásd a napokat, melyik dátum milyen napra esik, a bővebb részletezésre és feljegyzésekre a napi lebontásban lesz jobban lehetőség.

Éves célok és tervek

Itt most nem feltétlen arra gondolok, amit Újév alkalmával megfogadtunk 2018-ra, viszont valamilyen szempontból ezt is magába foglalja. Ide jegyezheted fel az esetleges utazásokat, nagyobb vizsgákat, fontosabb találkozókat, valamint olyan eseményeket és emlékeztetőket, amelyek bár nem aktuálisak, de tudod, hogy meg szeretnéd valósítani az elkövetkezendő hónapok során. Lehet ez egy motivációs részleg is, amely folyamatosan ösztönöz és inspirációval lát el.
Mindezt hónapokra is lebonthatod, ha számodra így még inkább átláthatóbbak és követhetőbbek a hónapok, viszont ez éves rendszerezésben is teljesen követhető. 


Napi lebontásban vezetett napló

Ennek a felépítése is többféle lehet attól függően, hogy mennyire szeretsz részletezni. Van, akinek elég néhány kulcsszó vagy apróbb feljegyzés, míg mások szeretik részletesen végig vezetni a teendőiket és megtervezni a napi elfoglaltságaikat. Mindemellett pedig, ez a napi lebontás akár naplóként is funkcionálhat, ha szeretnéd lejegyezni a veled történt eseményeket. 
Ha számodra elég, ha röviden feljegyzed az aznapra vonatkozó teendőidet, akkor nincs szükség sok helyre a hónap végigvezetésére,  s így akár két oldalra egy táblázatot is létrehozhatsz a dátumoknak. Ha több helyre lenne szükséged, akkor két lapra oszd el a hetet, ha pedig naplóként szeretnéd használni a könyvet, akkor egy lapra egy nap essen. Ennek a beosztása vagy megtervezése azon múlik, hogy Neked hogy kényelmesebb és célszerűbb használni. Az alábbi képeken mintákat láthatsz ennek a megvalósítására.

Olvasmánylista

Nagyon látványos és mutatós része lehet a könyvednek, ha egy könyvespolc ábrázolásával vezeted az elolvasott és elolvasásra tervezett könyveket. Egyrészt, segít rendszerezni a terveidet, másrészt engem kimondottan motivál is, hogy minél több könyvcímmel töltsem meg a kialakított helyet. Ezen szisztéma alapján, akár filmlistát is készíthetsz.

Design és látványvilág

Ez nem szerepel egyik listán sem, viszont szeretném hozzáfűzni az elmondottakhoz. Bár egy mindennapi rendszerezőről van szó, amely segít produktívabbá tenni a napokat, én szeretek olyan noteszeket és jegyzetfüzeteket használni, amelyek nem csak hasznosak, de szépek is. Amikor készen vásárolok egy-egy ilyen jegyzetfüzetet, mindig elsődleges helyen van a megjelenés, hiszen ha külsőleg és belsőleg is tetszik akár a színvilág, akár a mintázat vagy a kialakítás, sokkal szívesebben használom.
A Bullet Journal könyvedet színesítheted rajzokkal, képekkel, idézeteket helyezhetsz el egy-egy oldalon vagy akár több idézetet is elrejthetsz egyes oldalalakon, hogy motiváljanak a mindennapokban. Mindenképp nézelődj Pinteresten! Nagyon szép ötleteket lehet találni!

~ ° ~

Ha blogolsz, akkor számodra is hasznos lehet egy Bullet Journal írása. A témák ebben az esetben, a blogos teendőid köré fognak épülni, így a legjelentősebb témakör minden bizonnyal a heti terveződ lesz, amelyben feljegyezheted, hogy a héten mikor és milyen témában szeretnél bejegyzést közzétenni. Ezáltal Te is jobban nyomon követheted a munkádat. Ha írsz és esetleg egy történeten dolgozol, akkor a Bullet Journal használatával sokkal rendszerezettebbé teheted a mindennapjaidat, s általa az írói munkádat is. Alább egy lehetséges felépítést láthatsz:


Bullet Journal írása, ha blogolsz vagy írsz

- tartalomjegyzék
- jelölések magyarázata
- éves naptár hónapok szerint
- éves célok és tervezés
- a történet ismertetője
- a történet fejezeteinek rövid tartalma
- szereplőim jellemzése
- heti lebontásban vezetett teendők
- ötletek és jegyzetek
- inspiráló blogok és cikkek
- olvasmánylista

Ezen témáktól függetlenül, rengeteg rendszerezési ötlet alapján vezetheted a könyvedet. Én leginkább az írói és olvasói érdeklődést szerettem volna megcélozni a bejegyzésemmel, viszont ettől függetlenül nagyon sok hasznos és érdekes ötletet találhatsz még a neten, amelyek szerint felépítheted a saját Bullet Journal naplódat.


Eszközök és könyvek


Bár korábban azt mondtam, hogy elég egy füzet és egy toll, azért jobban mögé mennék ennek a dolognak, mint ahogyan arra a zárójeles résszel is utaltam. Lényegében igen, elég egy füzet és egy toll, viszont nem mindegy, hogy milyet választunk. A füzet esetében nagyon fontos a lapok vastagsága, hiszen könnyen átüthetnek az írott dolgok és ronthat a könyv esztétikusságán. Érdemes olyan jegyzetfüzetet választani, amely vastagabb lapokat tartalmaz, de kimondottan vásárolhatsz Bullet Journal írásához is ajánlott noteszkönyveket. 
Az alkotáshoz ajánlatosabb filcet használni, mégpedig tűfilcet és ezeknél is fontos a filc vastagságának mérete. Minél vékonyabb, annál precízebb és szebb vonalakat tudsz húzni, érdemes ezek között is válogatni. Amire még szükség lehet -  bár ehhez már kézügyesség is kell -, az egy kalligráfia toll. Ezzel nagyon szép és látványos betűket tudsz kialakítani. Lényegében szépírásról van szó, avagy egy olyan művészi lehetőségről, amellyel esztétikusabbá teheted például a hónapok, illetve a címek feltüntetését.

Én leginkább a Leuchtturm1917 típusú noteszkönyveket tudnám ajánlani - magamnak is ilyet vásároltam, link ITT -, hiszen Ryder Caroll is ezt használta, amikor megálmodta a Bullet Journalt, mint ötletet, amelynek lényege a ponthálós elrendezésen alapul. Nem üres lapokról van szó, hanem egy olyan ponthálós kialakításról, amely segít a táblázatok megrajzolásában és a méretarányok megtartásában. Mindemellett persze, vannak más típusú noteszkönyvek is, amelyek alkalmasak lehetnek erre a célra. (Link: Bullet Journal írásához ajánlott noteszek, az oldalon más mintával is találsz.) Tanácsolni tudom, hogy először egy olyan füzetbe próbálkozz, amelybe elkészítheted a könyved vázlatát, ötletelhetsz és tervezhetsz, s csak később vásárolj kimondottan Bullet Journal írására szolgáló könyvet. Sajnos, elég drágák és jobb először úgymond egy eldobható füzetbe próbálkozni, majd ebből átmásolni az ötleteket.

~ ° ~

Ha szeretnél, keress meg emailben és szívesen küldök olyan anyagokat, leírásokat, továbbá képeket és mintákat, amikből én dolgozok és inspirálódok! Hátha, tudsz belőle meríteni és szívesen használnád a Bullet Journal-öd megalkotásánál!Ajánlott oldalak


Ajánlott videók


Nincsenek megjegyzések:

Flickr Images