Olvass íróként! Olvasás-tervező készítése - Pennát a kézbe! [ igenis írok, ha írni akarok]

2018. január 23., kedd

Olvass íróként! Olvasás-tervező készítése

Ha írással foglalkozunk és mi magunk is történeteket találunk ki, elengedhetetlen, hogy olvassunk és folyamatosan szinten tartsuk magunkat. Vannak különböző oldalak, könyvek, tanfolyamok, amelyek elméletben oktatják és tanítják az írás mikénjét - mint ahogy a Pennán is igyekszem a személyes tapasztalataimat összefonni a tudott dolgokkal -, viszont mindemellett nagyon fontos, hogy gyakorlatban is lássuk megelevenedni, megvalósulni ezeket a dolgokat. Ennek pedig nincs más módja, minthogy olvassunk és olvassunk, ahogy időnk engedi.
Nálam az olvasással gyakran az a legfőbb probléma, hogy mindig elkap egy szeszély, miszerint milyen témában kezdek szélesebb körben olvasni. Elolvasok egy thriller és onnantól kezdve hónapokig csak arra vagyok rákattanva, majd persze jó lenne mindezt oldani valamivel és akkor megint csak hónapokig a romantikus könyveket falom. Ez persze nem gond, ízlések és pofonok, ahogy mondják és mindenki azt olvas, amit szeretne. Ellenben azt sem szeretném, hogy bizonyos stílusokban benne ragadjak és ne érdeklődjek más felé, ami épp aktuális vagy ami kimondottan népszerű, közkedvelt és valóban érdemes a megismerése. 

Egy kedves barátnőm ajánlásával, olvasás-tervezésbe kezdtem, mégpedig olyan formában, hogy minden hónapban elolvasok egy bizonyos típusú vagy stílusú könyvet. Ezzel egyrészt azt szeretném erősíteni, hogy rendszeresen olvassak - egy hónap alatt egy könyv szerintem abszolút teljesíthő -, másrészt szeretnék több témában és stílusban is inspirálódni.


Készíts listát!

Biztosan vannak olyan könyvek, amelyekre már régóta kíváncsi vagy. Ajánlották vagy éppen Te "botlottál" bele valamilyen oldalon, megtetszett a tartalma, a borítója, s bár régóta szemezel vele, még egyszer sem értél oda, hogy el is olvasd. Gyűjtsd össze azokat a történeteket, amelyek már régóta őrizgetsz a gondolataidban, és oszd be, hogy melyik hónapban melyiket fogod elolvasni! Ha gyorsabban olvasol és egy hónap alatt akár két könyvre is van időd, akkor olyan tematikával építsd fel a listádat, ahogyan neked kényelmes!

Egy lista, ha rendszereznéd az olvasási idődet, de nem tudod, miképpen indulj el!

Január - egy könyv, amit egy barátod/barátnőd ajánlott
Február - egy könyv, aminek a borítója tetszett meg
Március - egy könyv, ami alapján film is készült
Április - egy könyv, ami irodalmi díjat nyert
Május - egy ismeretlen szerző könyve, akit eddig nem ismertél
Június - egy könyv, ami például 10-20 évvel ezelőtt jelent meg
Július - egy olyan könyv, amely szívet melengetően romantikus
Augusztus - egy könyv, amit már régóta halogatsz
Szeptember - egy könyv, amely kötelező olvasmány volt, de sosem olvastad
Október - egy könyv, amelynek stílusa tőled távol áll
November - egy véletlenszerűen kiválasztott könyv
December - egy régi kedvenc újraolvasása

Persze, ez a lista bárhogyan variálható és személyre szabható. Próbáld meg végigvenni, hogy milyen tematika vagy elgondolás alapján alakítanád ki a saját listádat és ehhez tartva magad, minden hónap során olvass valami mást... valami újat, valami régit, ami különleges... ami felkelti az érdeklődésed vagy egyszerűen csak, válassz egy teljesen ismeretlen könyvet, amelynek nem olvasod el előre sem! A lényeg, hogy minden hónapra legyen egy kitűzött célod! 
Van olyan ismerősöm, aki fél évig kimondottan csak egy írótól olvasott. Eléggé gyorsolvasó, szinte hetetne falja a könyveket. Nem jutott minden könyvére idő, de kiválasztotta azokat, amelyek cím alapján szimpatikusak voltak és fél éven keresztül az ő munkásságával, írói stílusával ismerkedett. Ez is lehet egy szempont, de ugyanilyen szisztéma alapján terv lehet egy kimondott stílus vagy akár könyvsorozat is. Bármi, ami felkelti az érdeklődésed és szívesen belevágnál!

Jelenleg, az én három hónapos tervem a Gyűrűk Ura trilógia. Egy hónap, egy könyv. Régebben is szerettem volna már elolvasni, de valahogy Tolkien stílusa mindig nehezen ragadott magával. Lenyűgöző ötletei, történetei vannak, viszont a túlzott részletezés miatt könnyen elveszek a gondolatokban. Mondhatjuk úgy, hogy rá kell hangolódni arra a világra és megfogalmazásra, ahogyan ő ír. A másik ilyen író számomra Stephen King, aki hozzá hasonlóan annyira részletezve alkot meg minden egyes helyszínt és történést, hogy "kapaszkodni" kell olvasás közben, ha nem akarjuk elveszíteni a talajt a lábunk alól. Tolkien után mindenképp vele fogom folytatni, hogy mondhatni leküzdjem ezt a rossz tapasztalatot.

Olvasónapló

Olvasás után érdemes egyfajta olvasónaplót készíteni. Feljegyezni minden adatot, amit fontosnak tartasz írói szemmel megjegyezni. Minden írónak van egy stílusa, egyedi hangvétele, amely meghatározza vagy megkülönbözteti más írókkal szemben. Ugyanígy a történetek is elkülöníthetőek egymástól. Ha elolvasol két romantikus történetet teljesen más íróktól, rögtön ki tudod szűrni, hogy mit csinált az egyik, amit a másik nem és fordítva. Más megoldások, más módszerek, eltérő ötletek és elképzelések. Ezek alapján, akár össze is lehet hasonlítani két történetet. Nem feltétlen cselekményét tekintve - hiszen ott nagy különbségek lehetnek -, de megvizsgálható akár két barát kapcsolata: hogyan alakítja ki az egyik író és miképpen a másik? Két ellenség viszonyát ugyanígy elemezheted: hogyan teremt közöttük konfliktust? Miért működik esetleg jobban az egyik történetben, mint a másikban? 
A kérdések rajtad állnak, hogy számodra mik mérvadóak vagy fontosak, milyen ötletekből szeretnél meríteni a saját alkotásaid megírásához.Általános könyvelemzési szempontok:

- Író neve
- Könyv címe
- Oldalak száma
- Műfaj
- Mennyire értékelnéd mondjuk egy tízes skálán?
- Pozitív vagy negatív élmény volt összességében?
- Mit adott számodra a könyv?
- Kedvenc idézet vagy gondolat a könyvből

Részletesebb könyvelemzési szempontok:

- Főszereplő leírása - mennyire és milyennek ismerted meg?
- Mellékszereplők leírása - kellően ismertette őket az író?
- Karakterek mikéntje - minden szereplőnek megvolt a maga célja a történetben?
- Szereplők közötti kapcsolatok - mennyire volt érzékletes az író?
- Cselekményvezetés - mennyire volt következetes és követhető?
- Felszín és mélység - mennyire figyelt az író a részletekre?
- Főbb konfliktusok - hogyan építette fel az író, majd hogyan nyert megoldást?
- Fejezetek metruma - milyen volt a történet tempója?
- Párbeszédek és leírások használata - melyikből volt túl sok vagy kevés?
- Végkifejlet - következetes volt vagy összecsapott, erre számítottál?
- Összességében - tapasztalataid, inspirációs ötleteid a könyv által

Ez a fajta kirészletezés az én véleményenem alapul, de te teljesen más vagy további szempontok alapján is kielemezhetsz egy adott könyvet. Ha olvasó vagy, ennyire nem fogsz a mélyére ásni, hiszen a legfőbb a rád gyakorolt hatás lesz, azaz mennyire tetszett vagy éppen nem, melyik szereplővel tudtál azonosulni, mennyire volt élvezetes, izgalmas és egyedi a cselekmény, stb. Íróként viszont, további kérdések is felmerülnek, amelyekre érdemes megkeresni a válaszokat és tudatosítani magadban, hogy a saját alkotásaid során is tuddmajd őket alkalmazni, esetleg ötletként felhasználni az elképzeléseidre alapozva. Ha ezt több könyvnél is megcsinálod, több sablon is a tarsolyodban lesz, amelyek segítségül szolgálhatnak a saját írásaid megalkotásánál. Látni fogod, hogy más író milyen módszereket alkalmazott, milyen megoldásokat használt és ezáltal Te is könnyebben boldogulsz majd.

~ ° ~

Te milyen tematika alapján olvastol? Megtervezed vagy inkább a spontaneitás híve vagy, és azt olvasol, ami éppen felkelti az érdeklődésed? Készítettél már olvasónapló jellegű elmezést? Mennyiben segítette az írói munkádat?

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzést!

Nincsenek megjegyzések:

Flickr Images