Álmodd újra még egyszer! - Gyakorlati feladat - Pennát a kézbe! [ igenis írok, ha írni akarok]

2018. február 3., szombat

Álmodd újra még egyszer! - Gyakorlati feladat

Februári gyakorlatként egy közkedvelt feladattípust hoztam számotokra, de kissé csavartam az ismert tematikán. Máskor is volt már arra példa, hogy megadott címhez kellett történetet írnotok. Adott volt egy mondat, Ti pedig elképzeltetek hozzá egy lehetséges történést, cselekményt. Most sem lenne ez másként, viszont érdekesebbé tenném számotokra a feladatot.
Biztosan gondoltál már arra, hogy mi történt volna, ha valamit nem teszel meg egy adott pillanatban. Olyan ez, mint mikor egy kereszteződés előtt áll az ember és döntenie kell, hogy jobbra vagy balra forduljon... s végül elhatározza magát. Balra indul tovább. Viszont, milyen lehetőségeket tartogatott volna a másik irány?
Az életben is vannak ilyen helyzetek. Adott egy eltervezett időpont, s ott mégsem jelenünk meg. Megbeszélünk egy találkozót, végül pedig lemondjuk. Fel akarsz szállni a 16:35-kor induló vonatra, de lekésed és kénytelen vagy egy későbbivel menni. Máris adott az újabb helyzet, hiszen más emberekkel találkozol majd, más szituációba kerültél. Fordult a kocka. Megváltozott az eseményszál. Az élet tele van ehhez hasonló, lehetséges forgatókönyvekkel, amelyeket vagy szánt szándékkal változtatunk meg, vagy az élet változtat az események alakulásán.

A jelenlegi feladatot most erre az elgondolásra alapozva alkottam meg. Válassz a megadott címek közül egyet, és alkoss hozzá két történetet úgy, hogy hasonlítsanak is egymásra, és mégis különbözzenek egymástól. Mint ahogyan azt korábban példákkal is körülírtam, az életben is vannak elágazások. Valami megtörténik és valami nem, viszont a lehetőség meglett volna rá. 
Ugyanezt az érzetet ragadd meg a cím alapján! Ami kulcsfontosságú ebben a kihívásban, hogy a két történet között megfelelően építsd fel a párhuzamot. Hasonlítson egymásra, fedjék egymást bizonyos eseményszálak, de a végére más megoldást kell kapnia a történteknek. Ennek értelmében, a feladatodban fontos, hogy a szereplők mindkét történet esetében megegyezzenek! Ugyanúgy ők legyenek "színpadon", viszont az első történethez képest csavarj az eseményeken! Történjen valami más! Valami váratlan! Mutasd meg, hogyan történhetett volna vagy éppen hogyan végződhetett volna másként!


Az első történeted tragikusan végződik? A második variáció érjen véget happy end-del! Az első történetben egymásé lesz két szerelmes és boldog véget ér a történet? Mutasd meg, hogy hol lett volna lehetősége a történetnek szétválasztani őket! Min és mennyin múlt a boldogságuk? A történet egy bizonyos részén fordíts az események alakulásán és mutasd meg, hogy ugyanazon cím mögött két történet is rejtőzhet!


Választható címek

1. Csillagtalan égbolt
2. Ásó, kapa, nagyharang
3. Az úgy volt, hogy... 
4. Az, kit sosem ismertem
5. Mikor éjfélt üt az óra
6. A rózsa, mely örökké virágzik
7. Három, kettő, egy...
8. Míg eljön a holnap
9. Csodák könyve
10. A névtelen utca

Ne feledd!

- egy cím, két történet
- párhuzamos eseményszálak, melyek végül különválnak
- hasonló cselekményvezetés, de eltérő végkifejlet
- azonos szereplők, de eltérő döntések


Fontos tudnivalók!

Az elküldött írásokra egy vissza-emailben mindig reagálok, hogy megkaptam és megérkezett hozzám. Innentől kezdve, miután elolvastam, néhány nap múlva válaszolok, hogy mik az észrevételeim, milyennek találtam, mennyire tetszett, értékelem mind tartalmilag, mind helyesírásilag, illetve, hogy megfelelt-e a feladat kritériumainak. Ha tökéletesnek és késznek érzem a művet, akkor összegzem a meglátásaimat, viszont ha hibákat vélek felfedezni, hiányosnak találom, vagy félkésznek érzem akár tartalmilag, akár kivitelezés terén, akkor elmondom a vele kapcsolatos meglátásaimat, tanácsaimat és így lehetőség van a javításra, átírásra a határidő lejártáig.

Az újra visszaküldött írást ismét átolvasom és csak abban az esetben fogadom el résztvevő alkotásként, ha azt megfelelőnek és a feladat szempontjából is késznek érzem. Ezzel azt szeretném erősíteni minden íróban, hogy a maximumot hozza ki magából és ne csak "letudja" a feladatot. Célom, hogy a vendégírói lehetőség elnyerése mellett, rendszeressé tegye az írói tevékenységet, továbbá egy-egy gyakorlat alkalmával igényes és tartalmas alkotások születhessenek, melyek gazdagabbá tehetik minden író repertoárját!

Ha nem reagálnék egy napon belül az üzenetedre, kérlek emailezz újra vagy írj ehhez a bejegyzéshez kommentet, hogy megoldhassuk a problémát!

Elküldési lehetőség: pennatakezbe@gmail.com
Alkotás formája: novella
Terjedelem: max. 4-5 oldal (A4) - együtt a két történet
Formátum: csatolt word dokumentum vagy emailként mellékelt szöveg

Kérlek, pontosan szerepeljen az emailben:
- írói név (amellyel feltüntethetem a műved az oldalon)
- választott cím
- a két történetet konkrétan válaszd el (pl.: A. történet és B. történet)

Beküldési határidő:  március 1. (csütörtök)
Beérkezett alkotások közzététele: március 2. (péntek)
Eredményhirdetés: március 3. (szombat)

Ha valamire nem kaptál választ, írj kommentet vagy keress meg emailben!

Sok sikert kívánok és előre is köszönöm a részvételt!

Nincsenek megjegyzések:

Flickr Images