Ha inspirációra vágysz - Írástechnika témájú könyvek - Pennát a kézbe! [ igenis írok, ha írni akarok]

2018. május 3., csütörtök

Ha inspirációra vágysz - Írástechnika témájú könyvek


Bár az írás fejlesztése és elsajátítása rutinon alapul, kellő gyakorláson, s nem utolsó sorban könyvek olvasásán, mindemellett fontos, hogy olykor olyan témájú könyveket is tanulmányozzunk, amelyek kimondottan az írással foglalkoznak. Annak művelésével és gyakorlásával. Ahhoz hasonló folyamat ez, mint amikor egy tankönyvet fog kézbe az ember és próbálja megtanulni minden egyes szavát, csakhogy itt nem az elmélet megjegyzése, megtanulása kapja a fontos szerepet, hanem annak a gyakorlatban való alkalmazása. Ahogyan a Penna egyik jelmondata is arra hívja fel a figyelmet, hogy Írunk, de nem mindegy hogyan, úgy az írástechnikával foglalkozó könyvek is ezt célozzák meg: segíteni az írói folyamatunkat egy olyan irányba terelni, amellyel sikereket érhetünk el az alkotás során. Az oldalon számomra is lényeges, hogy ezt az üzenetet átadjam nektek, miszerint írni tudni egy dolog, viszont valahogyan írni és úgy, hogy az kivételes és sokak szívéhez elérjen, továbbá tartalmilag is sokrétű, sokat mondó és képzeletgazdag írás legyen, számomra ez az igazi írás. Írói munkát és alkotás tekintve is. 

Most hoztam számotokra néhány ajánlást ezzel kapcsolatban. Egyes könyveket ezek közül én is olvastam, viszont valamelyikkel csak most ismerkedem és van olyan könyv is, amelyet bár én (még) nem olvastam, de talán Ti igen és szívesen elmondanátok róla a véleményeteket! Örömmel látom a meglátásaitokat kommentben!

Fritz Gesing - Kreatív írás


Először azzal a könyvvel kezdeném a sort, amely számomra is az első volt, írástechnikai könyvek terén. Emlékszem, amikor foglalkozni kezdtem a Pennával, saját tapasztalatból merítettem a bejegyzésekhez, viszont ennek forrása egy idő után kimerült vagy eléggé használttá vált és már nem volt elég a saját gondolatvilágom. Merítkeznem és inspirálódnom kellett valamiből, ami választ adhat azokra a kérdéseimre, amelyekre én sem tudtam önmagamtól a választ, továbbá az olvasott könyvekből sem tudtam ellesni ezeket a dolgokat. Ekkor találkoztam ezzel a könyvvel, amelyre mai napig hálás szívvel tekintek. Eléggé megoszlanak a vélemények vele kapcsolatban, viszont számomra nagyon hasznos volt minden sora, sok mindent fel tudtam használni a Pennához, és a hozott bejegyzésekhez. Rengeteg ötletet tudtam gyűjteni a gyakorlati feladatokhoz, valamint remek példái és gyakorlatai vannak, amellyekkel fejleszthetjük önmagunkat!

Tartalom: A könyv azoknak a kezdőknek segít, akik szeretnék bedolgozni magukat az írás művészetébe, de számos értékes tanácsot és ösztönzést kínál tapasztaltaknak és „profiknak” is. Kreatív írás bevezet a regény- és történetírás technikáiba, alapszabályokat oszt meg az olvasóval, és beszédes példákkal támasztja alá ezeket a világirodalomból. Az írás kétségkívül mesterség és titok szimbiózisa… A titkok területén csak találgathatunk, a mesterség ezzel szemben tanulható…" Fritz Gesing klasszikussá vált alapműve, a Kreatív írás, bevezet a regény- és történetírás technikáiba, alapszabályokat oszt meg az olvasóval, és beszédes példákkal támasztja alá ezeket a világirodalomból. Emellett sok praktikus tanácsot, illetve ötletet ad az írási problémák megoldásához. Alkalmas lehet egyéni tanulmányokra, de írói kurzusok, tanfolyamok számára is tan- és munkakönyvként szolgálhat.

Nádasi Krisz - Hogyan írjunk könyvet?


Fritz Gesing könyve mellett ez a másik, ami számomra az írói kisokost jelenti. Emlékszem, amikor először olvastam, nagyon tetszett a közvetlen hangvétel, és az a stílus, amellyel hozzám, olvasóhoz szólt a sorok közül a könyv írója. Könnyű volt ráhangolódni a sorokra, s bár nem regényről vagy egyéb történetről volt szó, mégis vártam, mi a soron következő téma, most miről olvashatok vagy tudhatok meg még többet. Nagyon élvezetes volt és a mai napig szívesen veszem elő, ha valamire választ vagy segítséget keresek. A könyv további pozitívuma, hogy egy segédkönyv is társul hozzá, Írói jegyzetek címmel, amely kiegészítésként szerepel a könyv mellé. Érdemes a kettőt együtt beszerezni. Az biztos, hogyha egy történeten dolgozunk, nagyon nagy segítséget nyújthat abban, hogy a benne található kérdések és ötletek által átmehessen " a vizsgán", és teljes egészében minőségi, tartalmas és hibátlan alkotást adhassunk ki a kezünkből.
Tartalom: Az ​írást meg lehet tanulni? Igen! Kreatív írás, novellaírás, könyvírás, blogposzt, levél, iskolai fogalmazás, esszé írása – a kiadvány minden kérdésre válaszol. Ez az egyedülálló szakkönyv bevezeti az olvasót nemcsak a regényírás, hanem az általánosságban vett írás titkaiba is. Nádasi Krisz író, szerkesztő azt vallja, hogy a fogalmazás is egy olyan készség, ami gyakorlással és tanulással fejleszthető. Krisz megmutatja, hogyan nézzünk a műveinkre madártávlatból, mondandónkat hogyan tagoljuk részekre, majd elrepít bennünket a szavak, betűk világába is.
Nádasi Krisz író és szerkesztő. Írástechnikai, illetve irodalmi rovatot vezet különböző portálokon, tanácsadással, oktatással foglalkozik; intézményesített formában, állami ösztöndíjjal vesz részt fiatal írók mentorálásában. Írástechnikai blogjának olvasói 90%-ban visszatérő vendégek, korábbi e-szakkönyvei vezetik a tankönyv kategória eladási listáját. Jelent meg könyve hagyományos kiadásban és magánúton is. Hitvallása, hogy mindenki, aki szívesen ír, megérdemli a bátorítást és támogatást – és persze a tudást.

Alexander Steele - Kezdő Írók Kézikönyve


Az előző két könyv esetében is nagyon szerettem a gyakorlati példákat. Fritz Gesing könyvében többféle gyakorlatra is láthatunk példákat, míg Nádasi Krisz könyve konkrétan egy, alakulóban lévő mű megírásának folyamatát járja körbe. Alexander Steele könyve teljesen másképp ragadta meg a témát, és nagyon tetszett, hogy megannyi könyvpéldával, valamint kiragadott részlettel hangsúlyozza egy-egy elgondolását, javaslatát és meglátását. A fejezetek során többször is vannak gyakorlati példák, amikor rajtunk, olvasókon a sor és ezáltal, nemcsak olvashatunk a fejezetben felvetett témáról, hanem gyakorlatban ki is próbálhatjuk, hogy mi miképpen tudnánk megvalósítani. Ez a módszer nagyon tetszett. 

Tartalom: E ​kézikönyv az írás mesterségének fogásait gyakorlatiasan, közérthetően és szórakoztató módon tanítja meg az olvasóknak, akik maguk is írók, vagy legalábbis azzá szeretnének válni.
Kezdő írók kézikönyve
– részletesen elmagyarázza a prózaírás mesterségének alapvető fogásait: többek között a szereplők, a cselekmény és a nézőpont kezelését;
– nagyszerű művek segítségével világít rá a legfontosabb fogalmakra;
– tartalmazza a kortárs próza egyik gyöngyszemét, Raymond Carver „Katedrális” című elbeszélését, amit az egyes fejezetek különböző szempontokból elemeznek;
– feladatokat ad az olvasónak, aki rögtön kipróbálhatja a gyakorlatban is, amit elméletben elsajátított.
Ha végigolvasta a könyvet – és megcsinálta a feladatokat –, sikerült elsajátítania a prózaírás szakmai fogásait, melyeknek segítségével ötleteiből hatásos novellák és regények születhetnek…


Könyvek, amelyeket (még) nem olvastam

Varga Bea – A siker tintája


Kreatív ​írás alapmű a szórakoztató irodalomban. Formabontó szakmunka.
Írástechnika, szakmai alapok, sikerreceptek. Mi alapján döntenek a lektorok egy kézirat sorsáról? Melyek a leggyakoribb dramaturgiai hibák? Milyen írói eszköztárra van szükség a romantika, fantasy, sci-fi, krimi, kalandregény és horror írásához? Mitől jó egy young adult regény? Hogyan írjunk mesekönyvet? Szabotál a múzsa? Írói válság és lelki élet. Mikor okoz írói görcsöt külső hatás, és mikor belső probléma? Mit jelent más-más embernek a siker? Milyen kisiklások lehetnek az írói életút során? Interaktív, szórakoztató írói kalandkönyv.
Az izgalmas témák rendhagyó módon kerülnek terítékre, ugyanis ezt a könyvet nem elolvasni, hanem lapozgatni kell. Két nagyobb úton haladhatsz, az egyik a kezdő, másik a gyakorlott íróknak szól. Lapozz oda, ami kíváncsivá tesz!

Syd Field - Forgatókönyvírók kézikönyve


Syd Fieldnél senki sem tud többet a forgatókönyvírásról. A hollywoodi bennfentes a Forgatókönyv című bestsellere folytatásában most a forgatókönyvírók új nemzedékével osztja meg titkait… 
Syd Fieldnél senki sem tud többet a forgatókönyvírásról. A hollywoodi bennfentes a Forgatókönyv című bestsellere folytatásában most a forgatókönyvírók új nemzedékével osztja meg titkait, meglátásait, anekdotáit. A Forgatókönyvírók kézikönyve sok-sok hasznos példával illusztrálva mutatja be, hogyan zajlik a műhelymunka Syd Field világhírű workshopjain. A Forgatókönyvírók kézikönyvé-ből kiderül, hogy milyen a jó ötlet, milyen a profi szerkezet, megtudhatod, hogyan keltsd életre a karaktereket, hogyan írj párbeszédet, vagyis hogyan dolgozd fel ötletedet sikeres, profi forgatókönyvvé. Akár kezdő vagy, akár profi, ha követed Field tanácsait, végül a kezedben lesz egy kész, eladható forgatókönyv!

Vidi Rita - Írni bárki tud

Közkeletű ​tévhit, hogy sikeres író csak abból lehet, akit kivételes tehetséggel áldott meg az ég, és ráadásként naponta legalább ezerszer homlokon csókolja a múzsa is. A közfelfogás szerint a tehetséges írók már zsenge ifjú korukban kitűnnek kortársaik közül, és az sem árt, ha életük során jó sokat szenvednek is, mert annál érettebbé és teltebbé válnak az írásaik.
Vidi Rita, a jobb agyféltekés kreatív írás módszertan megalkotója ebben a könyvében nemcsak leszámol ezekkel a tévhitekkel, de nagyító alá vesz még sok, az írói létet érintő félresiklott információt, és közben rámutat arra, amit a nagy írók mindig is vallottak: az írás nem tehetség kérdése, sokkal inkább a szaktudásé. 
Írni bárki tud – aki megtanulja művelni ezt a mesterséget. Az út mindenki előtt nyitott, és mikor máskor lenne a legjobb alkalom írni kezdeni, mint most, amikor az Olvasóink alig egy kattintásnyira vannak tőlünk az Interneten. 
Írni bárki tud – Te is, és ezt ez a könyv és a jobb agyféltekés kreatív írás módszertana be is bizonyítja számodra.


Te melyik könyvet olvastad? Tetszett, vagy mégsem olyan volt, amire számítottál? 
Mondd el a véleményed! Ajánld másoknak is, ha tetszett!

6 megjegyzés:

M.Zsolt írta...

Vidi Rita könyvét olvastam , illetve voltam is az "Író születik" kétnapos kurzusán. Kicsit másabb volt amire számítottam. De azt a bizonyos lökést megadta, hogy még biztosabban tudjam, írni akarok.

Olvastam a kezdő írók kézikönyvét és a Syd Field féle Forgatókönyírók kézikönyvét is.
Mind a két könyvet bátran tudom ajánlani. Tényleg hasznos, gyakorlatias, és elengedhetetlen tanácsok vannak bennük. A Syd Field könyvek (Forgatóköny, Forgatókönyírók kézikönve és a Forgatókönyvírók munkafüzete) kicsit szájbarágós (többször is elismétel dolgokat) de nekem személy szerint emészthetőbb volt és jobban tetszett. Valahogy "maibb". Ismételni is azért ismétel hogy jobban rögzüljön bennünk azon elemek fontossága. Olvasmányos, érdekes, és nagyon sok példát hoz igaz föleg filmek forgatókönyveiből, de mindez hasznosítható a regényírásban is.
Az angolszász nyelvterületeken az írástechnika oktatásában 50-60 évvel előttünk járnak. Ami azért fura, mert van egy magyar származású ember akinek a könyvét például Hollywoodtól Berlinig az írók vagy forgatókönyvírók bibliájaként emlegetik. Woody Allen is az Ő könyve alapján tanulta meg mindazt amit tud. >> Egri Lajos: A Drámaírás művészete. <<
1942-ben adták ki legelőször New Yorkban, de közel 66 év után Köbli Norbert fordításában megjelent Magyarországon is. (az a Köbli Norbert aki a Syd Field könyveket is fordította) Sajnos jelenleg nem lehet már megkapni sehol , még a kiadónál sem, mert nagyon gyorsan elkapkodták. Talán antikváriumokban...

Mindezek mellett megragadnám az alkalmat és a helyet más hasonló témájú könyvek ajánlására, amelyeket találtam.

- Joseph Campbell - Az ezer arcú hős
=====================================
Campbell szintén Hollywood-i mentorként van ott szinte minden film történetében. Egyik tanítványa George Lucas ezen műve nyomán írta meg majd vitte filmre a Csillagok Háborúja trilógiát.

- Stephen King - Az írásról
============================
Stephen Kinget 1999-ben elütötte egy kisteherautó. Hónapokig tartó lábadozása során írta az önéletrajz témájú könyvét, melynek a második felében külön részt szentel műhelytitkainak feltárásába és saját műveiből vett részleteken szemlélteti hogyan zajlik nála az alkotás folyamata. Közben pedig lelkiekben is buzdítja az írásra hajlamos olvasóit, és sok gyakorlati tanácsot is ad. Mindenképpen alapmű!


- Mario Vargas Llosa - Levelek egy ifjú regényíróhoz
====================================================
(Ezt még nem olvastam, de folyamatban van) :-)

- John Braine - Hogyan írjunk regényt
======================================
Hasonlóképpen a Stephen King féle könyvhöz, ez sem hiányozhat a polcunkról.
Tiszta, gyakorlatias, és roppant hasznos. Lépésről lépésre mutatja be, hogyan célszerű felépíteni a regényünket. Rövidsége ellenére (mindössze 148 oldal) felbecsülhetetlen tudást ad át a regényírás szakmájáról.

- Arisztotelész - Poetika -
===========================
Igazából már eljárt felette az idő, kicsit avittas is a szövegezése. De mindenképp ez volt az első mű ami a történetmesélésről írt.

- Robert McKee - Story ( A forgatóköny anyaga, szerkezete, stílusa és alapelvei )
=================================================================================
2011-ben Kolozsváron adta ki (magyar nyelven!) a Filmtett Egyesület Robert McKee világhíres könyvét, akit temérdek hollywoodi filmkészítő tart mesterének, inspirációforrásának. A Story az egyik legfontosabb könyv a témában. Sajnos itthon nem adták ki, de talán kéz alól valakitől, vagy szintén antikváriumban felbukkanhat... Több külföldi filmes egyetemen is kötelező olvasmánynak számít McKee könyve. Eddig több mint húsz nyelvre fordították le.

M.Zsolt írta...

A tényleges gyakorlati könyvek után találtam pár olyat is, ami magát az írói létet, ezt az életmódot, a nehézségeit, a gyönyöreit boncolgatja, s ad ezekben lélekben is segítséget és inspirációt.

- Steven Pressfield - A művészet háborúja (Nyerd meg a Belső Kreatív Harcot)
==========================================
E-Book formátumban jelen csupán meg. Mind a Librinél, mind a Líránál megkapható
A szenvedélyedből hivatást szeretnél faragni, és azon gondolkozol, hogyan valósítsd meg? Steven Pressfield több évtizedes írói tapasztalatára alapozva segít Neked kialakítani azt a tervet és hozzáállást, ami a sikeres alkotáshoz és vállalkozáshoz vezet ,,olyan biztosan, mint ahogy a mágnes észak felé mutat". Részletesen bemutatja a kreatív munkát gátló tényezőket és helyzeteket (avagy a Rezisztencia megnyilvánulási formáit), és következetes módszereket ad a kezedbe, amelyekkel legyőzheted őket. ,,Sose feledd: Ebben a pillanatban meg tudjuk változtatni az életünket. Nem volt olyan pillanat, és nem is lesz, amikor a sorsunk megváltoztatásához szükséges erő nélkül maradunk. Ebben a másodpercben ráboríthatjuk az asztalt Rezisztenciára. Ebben a másodpercben nekiláthatunk a feladatunknak."

- Elizabeth Gilbert - BIG MAGIC (Kreatív élet, félelem nélkül)
==============================================================
Az Ízek, imák, szerelmek szerzőjének könyvét a Partvonal könyvkiadó adta ki, de a Libriben, Lírában is kapható, sőt ebook formátumban is.
Elizabeth Gilbert legújabb könyvében megkapó őszinteséggel, elragadó közvetlenséggel és a tőle megszokott öniróniával fűszerezve mesél a kreatív élet megteremtésének lehetőségeiről. A Big Magic azonban nemcsak a varázslatos oldalát mutatja be a kreatív önmegvalósításnak, hanem a bennünk lakozó félelmekről is szól, amelyek megakadályoznak minket vágyaink és tehetségünk kiaknázásában.
Az Ízek, imák, szerelmek írónőjének lelkesedése szinte tapintható és ragályos történetei és saját tapasztalatain alapuló tanácsai olyanok, mintha a legjobb barátnőnk szólna hozzánk játékos, beszélgető stílusban. A New York Times sikerkönyveinek írónője izgalmas kulisszatitkokat árul el a regényírás folyamatáról, saját félelmeiről és kudarcairól. Legújabb írása nemcsak íróknak vagy művészi hajlammal megáldott olvasóknak szól, hanem mindenkinek, aki inspirációra és bátorításra vágyik, hogy követhesse kíváncsiságát, és végre belevághasson életkortól, nemtől függetlenül abba, amire a lelke mélyén mindig is vágyott.

- Julia Cameron - A művész útja
================================
Édesvíz kiadó webshop / Libri / Líra
A könyv szerte a világon több mint 2 millió embernek segített felfedezni saját kreativitását!

Ez a nemzetközi bestseller egyedülálló alkotás és kalauz a művészélet teljesebb megéléséhez. Sok évvel ezelőtti első kiadása óta talán csak még aktuálisabbá váltak a könyvet átitató, megfizethetetlen jó tanácsok, amelyek segítségünkre lehetnek mindennapjainkban a kreativitásunkat blokkoló tényezők feloldásában. A művész útja azért lehetett ilyen sikeres, mert olvasása által minden érvényesülni, alkotni vágyó ember képes gazdagodni. Julia Cameron a kreativitást a lelki világgal kapcsolja össze, és vallásoktól független, világi hangnemben mutat rá, hogyan lehet bekapcsolódni a világegyetem kreatív energiáinak felsőbbrendű erőfolyamába, amelyből ez a dinamikus energia, maga a kreativitás ered.

Julia Cameron több évtized alatt dolgozta ki, finomította és oktatta azt, amit ebben a könyvben összefoglal. Harminc éve alkotóművész maga is, film- és tévéforgatókönyveket ír, rendező és producer, több díjjal kitüntetett újságíró. Több mint 20 könyve mellett musicaleket és színházi darabokat is rendezett.

M.Zsolt írta...

- Neil Gaiman - Kilátás az erkélyről
====================================
Agave / Libri / Líra
Tulajdonképpen ezt a könyvet 10 és fél oldal miatt vettem meg.
Egyszer láttam a YT-on egy videót ahol Neil Gaiman beszédet mondott 2012-ben az University of Arts diplomaosztó ünnepségén. A könyvben 10 és fél oldal és az Alkoss! fejezetcímet kapta.
Nagyon megérte már csak ezért is a könyv (Ez a beszéd lett az egyike a legszélesebb körben elterjedt szövegeinek (Ezt Ő maga írta).) De mindemellett megismerhetjük belőle azt a 60 non-fiction írását amelyek a zenéről, történetírásról, utazásról, könyvesboltokról, mesékről, ihletről, Amerikáról, szellemekről, és barátságokról szólnak. Egy olyan méltatott, szellemes és kedvelt, író életébe pillanthatunk be, aki sokunkat elkápráztat.

Jen Sincero - Vagány vagy!
==========================
"Arról van szó, hogy elég tökösek vagyunk-e ahhoz, hogy úgy lépjünk fel, mint saját magunk legragyogóbb, legboldogabb, legvagányabb verziója, akárhogy nézzen is ki. A jó hír az, hogy ahhoz, hogy ez megtörténjen, csak egy picike módosításra van szükség: el kell jutnod oda, hogy nemcsak meg akarod változtatni az életedet, hanem eldöntöd, hogy megváltoztatod."
A Vagány vagy! üde önfejlesztő könyv azoknak, akik elszántan szeretnének javítani az életminőségükön, de nem akarnak teljesen tönkremenni az eddigi ügyetlen próbálkozásaikban.
Jen Sincero világutazó sikercoach, frissítően szórakoztató útmutatója 27 falatnyi fejezetben kínál csipetnyi káromkodással fűszerezett mulatságos és inspiráló történeteket, bölcs tanácsokat, egyszerű feladatokat, hogy segítséget nyújtson:
- beazonosítani és megváltoztatni önszabotáló viselkedésmintázataidat, melyek megakadályoznak abban, hogy elérd, amit szeretnél;
- megteremteni azt az életet, melyet egyszerűen imádsz, MOST, azonnal;
- pénzt keresni, de még mennyit!
A Vagány vagy! végére érve megérted, hogyan szeretheted meg mindazt, amin nem tudsz változtatni, hogyan változtathatod meg azt, amit nem szeretsz, és miként használhatod az Erőt arra, hogy tényleg nagyszerűvé válj.
Jen Sincero a New York Times bestsellerszerzője, rocksztár lelkületű szónok és coach, számtalan ember magánéletét és karrierútját segített megváltoztatni hírlevelek, szemináriumok, nyilvános szereplések és könyvek által. További információért iratkozz fel hírleveleire a jensincero.com-on. New York Times bestseller

Ezeken kívül pedig még egy technikai könyv jutott a kezembe amelyek hasznos lehet

Alan Lakein - Hogyan gazdálkodjunk időnkkel és életünkkel?
==========================================================
Ha kicsit elvonatkoztatunk és a szerző által A-knak, B-knek és C-knek esetleg D-knek keresztelt tennivalókat behelyettesítjük a regényírás tennivalóinak fogalmaival, vagy akármilyen To-Do-List elemeivel az életünkből, nagy hasznos kis könyvnek találhatjuk.

S végezetül, akit még a netes kutakodásaim közben találtam
http://www.thecreativepenn.com/ - Joanna Penn alias J.F.Penn többszörös New York Times bestseller regényíró és írástechnikai szakkönyvíró blogja, és kurzusai, podcast-jai, YT-videói stb.

Remélem nem zavartam senkit a hosszas bejegyzésekkel. ;-)

Szatti írta...

Nagyon szépen köszönöm a hozzászólásod és az ajánlásaid. Hasznosak voltak számomra is és biztos vagyok benne, hogy az itt jelenlévő olvasók is szívesen utánanéznek majd a könyveknek, ajánlásoknak! :)

Mariann Czene írta...

Sziasztok!
Ez egy klassz bejegyzés, köszi az ajánlókat + nagyon tetszett a hozzàszólás is.

Varga Bea könyve könyves bloggereknek is hasznos, sok apró megjegyzés van benne, kiadói szemszögből.
Elizabeth Gilbert könyve nàlam nagy szerelem, a TED előadásai kibővített közreadása.
Stephen King könyve is jó volt, Neil Gaiman-né viszont nem egyszerűen olvasható -változatos stílusú, időnként tele van tüzdelve nàlunk nem ismert sci-fi és fantasy írók nevével.

Ami még eszembe jutott, az Murakami Haruki műve, a Miről beszélek, amikor a futásról beszélek? https://moly.hu/konyvek/murakami-haruki-mirol-beszelek-amikor-futasrol-beszelek
Az írást és a futást hasonlítja egymáshoz a visszaemlékezésében.

Szatti írta...

Nagyon szépen köszönöm a hozzászólásod és az ajánlást is! Örülök, hogy tetszett a bejegyzés és köszönöm, hogy elolvastad! :)

Flickr Images