Ha inspirációra vágysz - Írástechnika témájú könyvek - Pennát a kézbe! [ igenis írok, ha írni akarok]

2018. május 3., csütörtök

Ha inspirációra vágysz - Írástechnika témájú könyvek


Bár az írás fejlesztése és elsajátítása rutinon alapul, kellő gyakorláson, s nem utolsó sorban könyvek olvasásán, mindemellett fontos, hogy olykor olyan témájú könyveket is tanulmányozzunk, amelyek kimondottan az írással foglalkoznak. Annak művelésével és gyakorlásával. Ahhoz hasonló folyamat ez, mint amikor egy tankönyvet fog kézbe az ember és próbálja megtanulni minden egyes szavát, csakhogy itt nem az elmélet megjegyzése, megtanulása kapja a fontos szerepet, hanem annak a gyakorlatban való alkalmazása. Ahogyan a Penna egyik jelmondata is arra hívja fel a figyelmet, hogy Írunk, de nem mindegy hogyan, úgy az írástechnikával foglalkozó könyvek is ezt célozzák meg: segíteni az írói folyamatunkat egy olyan irányba terelni, amellyel sikereket érhetünk el az alkotás során. Az oldalon számomra is lényeges, hogy ezt az üzenetet átadjam nektek, miszerint írni tudni egy dolog, viszont valahogyan írni és úgy, hogy az kivételes és sokak szívéhez elérjen, továbbá tartalmilag is sokrétű, sokat mondó és képzeletgazdag írás legyen, számomra ez az igazi írás. Írói munkát és alkotás tekintve is. 

Most hoztam számotokra néhány ajánlást ezzel kapcsolatban. Egyes könyveket ezek közül én is olvastam, viszont valamelyikkel csak most ismerkedem és van olyan könyv is, amelyet bár én (még) nem olvastam, de talán Ti igen és szívesen elmondanátok róla a véleményeteket! Örömmel látom a meglátásaitokat kommentben!

Fritz Gesing - Kreatív írás


Először azzal a könyvvel kezdeném a sort, amely számomra is az első volt, írástechnikai könyvek terén. Emlékszem, amikor foglalkozni kezdtem a Pennával, saját tapasztalatból merítettem a bejegyzésekhez, viszont ennek forrása egy idő után kimerült vagy eléggé használttá vált és már nem volt elég a saját gondolatvilágom. Merítkeznem és inspirálódnom kellett valamiből, ami választ adhat azokra a kérdéseimre, amelyekre én sem tudtam önmagamtól a választ, továbbá az olvasott könyvekből sem tudtam ellesni ezeket a dolgokat. Ekkor találkoztam ezzel a könyvvel, amelyre mai napig hálás szívvel tekintek. Eléggé megoszlanak a vélemények vele kapcsolatban, viszont számomra nagyon hasznos volt minden sora, sok mindent fel tudtam használni a Pennához, és a hozott bejegyzésekhez. Rengeteg ötletet tudtam gyűjteni a gyakorlati feladatokhoz, valamint remek példái és gyakorlatai vannak, amellyekkel fejleszthetjük önmagunkat!

Tartalom: A könyv azoknak a kezdőknek segít, akik szeretnék bedolgozni magukat az írás művészetébe, de számos értékes tanácsot és ösztönzést kínál tapasztaltaknak és „profiknak” is. Kreatív írás bevezet a regény- és történetírás technikáiba, alapszabályokat oszt meg az olvasóval, és beszédes példákkal támasztja alá ezeket a világirodalomból. Az írás kétségkívül mesterség és titok szimbiózisa… A titkok területén csak találgathatunk, a mesterség ezzel szemben tanulható…" Fritz Gesing klasszikussá vált alapműve, a Kreatív írás, bevezet a regény- és történetírás technikáiba, alapszabályokat oszt meg az olvasóval, és beszédes példákkal támasztja alá ezeket a világirodalomból. Emellett sok praktikus tanácsot, illetve ötletet ad az írási problémák megoldásához. Alkalmas lehet egyéni tanulmányokra, de írói kurzusok, tanfolyamok számára is tan- és munkakönyvként szolgálhat.

Nádasi Krisz - Hogyan írjunk könyvet?


Fritz Gesing könyve mellett ez a másik, ami számomra az írói kisokost jelenti. Emlékszem, amikor először olvastam, nagyon tetszett a közvetlen hangvétel, és az a stílus, amellyel hozzám, olvasóhoz szólt a sorok közül a könyv írója. Könnyű volt ráhangolódni a sorokra, s bár nem regényről vagy egyéb történetről volt szó, mégis vártam, mi a soron következő téma, most miről olvashatok vagy tudhatok meg még többet. Nagyon élvezetes volt és a mai napig szívesen veszem elő, ha valamire választ vagy segítséget keresek. A könyv további pozitívuma, hogy egy segédkönyv is társul hozzá, Írói jegyzetek címmel, amely kiegészítésként szerepel a könyv mellé. Érdemes a kettőt együtt beszerezni. Az biztos, hogyha egy történeten dolgozunk, nagyon nagy segítséget nyújthat abban, hogy a benne található kérdések és ötletek által átmehessen " a vizsgán", és teljes egészében minőségi, tartalmas és hibátlan alkotást adhassunk ki a kezünkből.
Tartalom: Az ​írást meg lehet tanulni? Igen! Kreatív írás, novellaírás, könyvírás, blogposzt, levél, iskolai fogalmazás, esszé írása – a kiadvány minden kérdésre válaszol. Ez az egyedülálló szakkönyv bevezeti az olvasót nemcsak a regényírás, hanem az általánosságban vett írás titkaiba is. Nádasi Krisz író, szerkesztő azt vallja, hogy a fogalmazás is egy olyan készség, ami gyakorlással és tanulással fejleszthető. Krisz megmutatja, hogyan nézzünk a műveinkre madártávlatból, mondandónkat hogyan tagoljuk részekre, majd elrepít bennünket a szavak, betűk világába is.
Nádasi Krisz író és szerkesztő. Írástechnikai, illetve irodalmi rovatot vezet különböző portálokon, tanácsadással, oktatással foglalkozik; intézményesített formában, állami ösztöndíjjal vesz részt fiatal írók mentorálásában. Írástechnikai blogjának olvasói 90%-ban visszatérő vendégek, korábbi e-szakkönyvei vezetik a tankönyv kategória eladási listáját. Jelent meg könyve hagyományos kiadásban és magánúton is. Hitvallása, hogy mindenki, aki szívesen ír, megérdemli a bátorítást és támogatást – és persze a tudást.

Alexander Steele - Kezdő Írók Kézikönyve


Az előző két könyv esetében is nagyon szerettem a gyakorlati példákat. Fritz Gesing könyvében többféle gyakorlatra is láthatunk példákat, míg Nádasi Krisz könyve konkrétan egy, alakulóban lévő mű megírásának folyamatát járja körbe. Alexander Steele könyve teljesen másképp ragadta meg a témát, és nagyon tetszett, hogy megannyi könyvpéldával, valamint kiragadott részlettel hangsúlyozza egy-egy elgondolását, javaslatát és meglátását. A fejezetek során többször is vannak gyakorlati példák, amikor rajtunk, olvasókon a sor és ezáltal, nemcsak olvashatunk a fejezetben felvetett témáról, hanem gyakorlatban ki is próbálhatjuk, hogy mi miképpen tudnánk megvalósítani. Ez a módszer nagyon tetszett. 

Tartalom: E ​kézikönyv az írás mesterségének fogásait gyakorlatiasan, közérthetően és szórakoztató módon tanítja meg az olvasóknak, akik maguk is írók, vagy legalábbis azzá szeretnének válni.
Kezdő írók kézikönyve
– részletesen elmagyarázza a prózaírás mesterségének alapvető fogásait: többek között a szereplők, a cselekmény és a nézőpont kezelését;
– nagyszerű művek segítségével világít rá a legfontosabb fogalmakra;
– tartalmazza a kortárs próza egyik gyöngyszemét, Raymond Carver „Katedrális” című elbeszélését, amit az egyes fejezetek különböző szempontokból elemeznek;
– feladatokat ad az olvasónak, aki rögtön kipróbálhatja a gyakorlatban is, amit elméletben elsajátított.
Ha végigolvasta a könyvet – és megcsinálta a feladatokat –, sikerült elsajátítania a prózaírás szakmai fogásait, melyeknek segítségével ötleteiből hatásos novellák és regények születhetnek…


Könyvek, amelyeket (még) nem olvastam

Varga Bea – A siker tintája


Kreatív ​írás alapmű a szórakoztató irodalomban. Formabontó szakmunka.
Írástechnika, szakmai alapok, sikerreceptek. Mi alapján döntenek a lektorok egy kézirat sorsáról? Melyek a leggyakoribb dramaturgiai hibák? Milyen írói eszköztárra van szükség a romantika, fantasy, sci-fi, krimi, kalandregény és horror írásához? Mitől jó egy young adult regény? Hogyan írjunk mesekönyvet? Szabotál a múzsa? Írói válság és lelki élet. Mikor okoz írói görcsöt külső hatás, és mikor belső probléma? Mit jelent más-más embernek a siker? Milyen kisiklások lehetnek az írói életút során? Interaktív, szórakoztató írói kalandkönyv.
Az izgalmas témák rendhagyó módon kerülnek terítékre, ugyanis ezt a könyvet nem elolvasni, hanem lapozgatni kell. Két nagyobb úton haladhatsz, az egyik a kezdő, másik a gyakorlott íróknak szól. Lapozz oda, ami kíváncsivá tesz!

Syd Field - Forgatókönyvírók kézikönyve


Syd Fieldnél senki sem tud többet a forgatókönyvírásról. A hollywoodi bennfentes a Forgatókönyv című bestsellere folytatásában most a forgatókönyvírók új nemzedékével osztja meg titkait… 
Syd Fieldnél senki sem tud többet a forgatókönyvírásról. A hollywoodi bennfentes a Forgatókönyv című bestsellere folytatásában most a forgatókönyvírók új nemzedékével osztja meg titkait, meglátásait, anekdotáit. A Forgatókönyvírók kézikönyve sok-sok hasznos példával illusztrálva mutatja be, hogyan zajlik a műhelymunka Syd Field világhírű workshopjain. A Forgatókönyvírók kézikönyvé-ből kiderül, hogy milyen a jó ötlet, milyen a profi szerkezet, megtudhatod, hogyan keltsd életre a karaktereket, hogyan írj párbeszédet, vagyis hogyan dolgozd fel ötletedet sikeres, profi forgatókönyvvé. Akár kezdő vagy, akár profi, ha követed Field tanácsait, végül a kezedben lesz egy kész, eladható forgatókönyv!

Vidi Rita - Írni bárki tud

Közkeletű ​tévhit, hogy sikeres író csak abból lehet, akit kivételes tehetséggel áldott meg az ég, és ráadásként naponta legalább ezerszer homlokon csókolja a múzsa is. A közfelfogás szerint a tehetséges írók már zsenge ifjú korukban kitűnnek kortársaik közül, és az sem árt, ha életük során jó sokat szenvednek is, mert annál érettebbé és teltebbé válnak az írásaik.
Vidi Rita, a jobb agyféltekés kreatív írás módszertan megalkotója ebben a könyvében nemcsak leszámol ezekkel a tévhitekkel, de nagyító alá vesz még sok, az írói létet érintő félresiklott információt, és közben rámutat arra, amit a nagy írók mindig is vallottak: az írás nem tehetség kérdése, sokkal inkább a szaktudásé. 
Írni bárki tud – aki megtanulja művelni ezt a mesterséget. Az út mindenki előtt nyitott, és mikor máskor lenne a legjobb alkalom írni kezdeni, mint most, amikor az Olvasóink alig egy kattintásnyira vannak tőlünk az Interneten. 
Írni bárki tud – Te is, és ezt ez a könyv és a jobb agyféltekés kreatív írás módszertana be is bizonyítja számodra.


Te melyik könyvet olvastad? Tetszett, vagy mégsem olyan volt, amire számítottál? 
Mondd el a véleményed! Ajánld másoknak is, ha tetszett!

Nincsenek megjegyzések:

Flickr Images