Vendégírónk, Anniie gondolatai - Interjú - Pennát a kézbe! [ igenis írok, ha írni akarok]

2018. május 6., vasárnap

Vendégírónk, Anniie gondolatai - Interjú


Az oldalon fontosnak tartom, hogy ne csak szakmailag, de kicsit személyesen is ismerjük egymást. A kérdések alapján - amelyek szorosan kapcsolódnak az íráshoz -, személyiségben is megismerhetjük az írót, a véleményét egy adott témáról, vagy a meglátásait és a tapasztalatait, amelyekből mindannyian meríthetünk. Jelenlegi interjúnkban Anniie-t ismerhetitek meg jobban, a feltett kérdésekre adott válaszai alapján. Olvassátok őt szeretettel!- Mi indított el az írás útján? Mi motivált?
 • Nos, hogy őszintén bevalljam, legelőször a féltékenység. A nővérem kezdett el csak úgy írosgatni magának és jó volt, nagyon jó, ezért én is kipróbáltam, rajtam ragadt, rajta sajnos nem.

- Mit jelent számodra az írás? Miért tartod fontosnak, hogy műveld?

 • Amikor még épphogy elkezdtem írni, a nőverem nem sokkal ezután abbahagyta, de megtudtam, hogy a bátyám (aki sajnos már nincs közöttünk) hasonló vénákkal rendelkezett és nagyon szerette. És végül én is. :) Számomra azért fontos a művelése, hogy átadhassam a legmélyebb gondolataim, érzéseim és emlékeim. S természetesen az emberek miatt. Amikor kapok egy visszajelzést, egy szót, betűt vagy hangot.... a szívem nagyokat dobban, a levegő bennem szorul és az arcom mélyvörös lesz - mint egy szerelmes kislánynak. :)

Ez a fajta szenvedély nagyon fontos, szinte az egyik legmeghatározóbb tényezője az írásnak, hiszen ha lelkesedünk valamiért, sokkal eredményesebben is alkotunk. Milyen témában alkotsz amúgy szívesen? 
 • A megszemélyisített tárgyak, emlékek, érzetek és benyomások a kedvenceim. Az elvont dolgokat is szeretem, és a bonyolult érzelmi- és karakterfejlődéseket.

- Ilyet se mondott még senki, akinek feltettem ezt a kérdést. Általában előjön a romantikus vonal, vagy a krimi világa, viszont téged teljesen más ösztönöz, és ez szerintem különleges dolog. A történetekben leginkább a mélységet nehéz átadni, és sokan emiatt felületesebben is írnak, vagy kimondottan erre törekednek, mert félnek tőle. Félnek belenyúlni és általa alkotni. Örülök, hogy neked pont ez az érdeklődésed. Az alkotásaid során mi inspirál? Miből merítesz ihletet ahhoz, hogy alkotni tudj?
 • Igazából nagyon sok minden meg tud ihletni. Egy másik mű, egy felbukkanó emlék, a természet, egy kép, egy jól elhangzott szó, ami visszacseng a fülemben... Azt hiszem minden.

-  Az írás sikerességéhez vagy elsajátításához nagyon fontos, hogy olvassunk, inspirálódjunk. Te milyen témában olvasol szívesen? Az olvasott könyvekből szoktál meríteni az írásaidhoz?
 • Nos, fiatal lányka vagyok, szóval természetesen nagyon szeretem a romantikusokat. Ezen kívűl, a posztapokaliptikus, humoros, klasszikus regényeket is nagyon szeretem, valamint egy-egy komolyabb témát boncolgató, személyiségekről, emberekről szóló pszihológiai műveket is szeretem.

- Ismerőseid, barátaid tudják, hogy írással foglalkozol? Hogyan fogadták a hobbid?
 • Azt hiszem, egész sokan tudják. Az osztálytársaim, a családtagjaim, néhány tanárom. Kíváncsian, és elbűvölve néztek rám mindannyian, amikor először hallották ezt tőlem, és szinte mind azt mondta: "Oh, tényleg?"

- Vannak írótársaid, olyan barátaid, akikkel tudsz az írásról beszélgetni? Mennyiben tesz ez hozzá az írói folyamatodhoz?
 • Vannak, de sajnos már nem vagyunk olyan jóban. A verseimmel kapcsolatosan sok visszajezést kapok interneten is, és baráti körben is, ami nagy segítség, de hiányzik néha valaki, aki pöffeszkedés nélkül beszélget velem egy kávé mellett a novelláimról. Azt hiszem, ezért is írok több verset, és vagyok sokkal bizonytalanabb az írásaimmal kapcsolatban. 

- Facebookon is több olyan csoport létezik, ahol kimondottan írással foglalkoznak, viszont egy ismerősöm nagyon szereti Nádasi Krisz alkotói tevékenységét, aki időközönként skype beszélgetéseket is szervez írók számára. A beszélgetés során írói tanácsokat ad, átbeszélnek egy adott témát, valamint az írók aktuális írásaihoz is hozzászól, véleményt mond. Adok linket, amelyen utánanézhetsz. Az írótársakra visszatérve, mennyire látogatod mások oldalait? Vannak kedvenceid?
 • Régebben rendszeres látogató voltam néhány blogon, de az utóbbi pár évben a tanulás nagyon lefoglalt. Leginkább a kitartás tetszik bennük (ami bennem nincs meg sajnos) és a megkapó sztori tökéletes egyvelege a lebilincselő írói stílus miatt. A nyers humor, szarkasztika, a klisé és sztereotípia hiánya, a megnyerő cselekmény, szerintem mindenkinek ajánlatos kell legyen.

- Könyvek terén, olvastál valamit jelenleg vagy mostanság, amit szívesen ajánlanál másoknak is?
 • Jelenleg a kedvenc magyar írómtól, Böszörményi Gyulától olvasok. Nagyon szeretem a stílusát és a mostani sorozata ( az Abrózy báró esetei) olyan szinten beszippantott, hogy valóságos kín számomra letenni. Mindenkinek ajánlom, a cselekmény miatt eleve letehetetlen, de az író sajátos stílusával együtt lesz az a mű, amit még a legnagyobb szókincsű ember is csak úgy jellemez: húú. Aztán újrakezdi, mert hiányzik.

- Ha ki kellene emelned három fontos dolgot, ami fontos az írás és annak művelésében, mi lenne az?
 • Ismertetés, Művelődés, Szórakoztatás.

- Mi az, ami szerinted unalmassá tesz egy történetet? Miket érdemes elkerülni az írás során?
 • A tömeges leírás, a sótlan fogalmazás, a kesze-kusza értelmetlen cselekmény, a túlzott vulgaritás, felesleges szóismetlés, időben és térben való ugrálás (ami könnyen érthetetlenné teheti a soraid) és a befejezés összcsapása. Nagy vonalakban.

- Az írás számodra hobbi, vagy vannak ambícióid vele kapcsolatban? (könyvkiadás, stb)
 • Nos, számomra egyenlőre hobbi az írás, mert többre jelenleg nincs kapacitásom, de tervezem ezt a hibát kiküszöbölni az életemben. Habár egy novellám egy pályázat révén már megjelent egy magánkézben lévő kiadó antalógiájában, az ember mindig többre törekszik, hogy jusson valahova, szóval, szurkoljatok nekem, én is szurkolok mindenkinek, akár hobbi, akár komolyabb babérokra törő költő/író társam. Sose feledjétek, hogy megtorpanni jó, megállni felesleges, de jót tehet, viszont visszafordulni csak a gyávák szoktak.


Nagyon szépen köszönöm a gondolataidat, Anniie! Bár utaltál rá, hogy még fiatal vagy, én úgy vettem ki a szavaidból, hogy nagyon is éretten gondolkozol, konkrét véleményed van mindenről, ami szerintem mindenképp pozitív dolog! Köszönöm, hogy elfogadtad ezt a feladatot, és örülök, hogy megismerhettelek én is, és a többiek is az oldalon!

Nincsenek megjegyzések:

Flickr Images