Mikor éjfélt üt az óra... - Gyakorlati feladat - Pennát a kézbe! [ igenis írok, ha írni akarok]

2018. október 27., szombat

Mikor éjfélt üt az óra... - Gyakorlati feladat


Kedves Pennások! Ismét elérkezett a novemberi időszak, amikor úgy ragadhattok pennát, hogy az elképzelt történetek és alkotások a Halloween hangulatát idézhetik meg. Elő a félelmetes, mágiában gazdag, titkokat rejtő történetekkel! Három kategória közül választhattok! Remélem, mindenki megtalálja a kedvére való alkotási lehetőséget! Minden további információt a bejegyzés végén találtok! Sok sikert és ihletet kívánok Nektek, az aktivitásotokat, részvételeteket pedig előre is köszönöm!

1. kategória
A nevem Jack... és ez az én történetem

Biztosan mindenki ismeri a töklámpás eredetét, bár elég sok történet kering Jackről, s hogy miképpen tréfálta meg az Ördögöt. Egy viszont azonos minden történetben: Jack azóta is menny és pokol között bolyong, és sosem lel nyugalomra. A töklámpás az egyetlen, ami fényt jelent neki a sötétben, de kiutat sosem mutat majd. 

Hogy pontosabb képet kaphassatok Jack legendájáról, mindenképp olvassatok utána. Számtalan cikk és könyvrészlet található az interneten, amelyből ihletet meríthettek. A feladat lényege, hogy bújjatok Jack bőrébe, és keltések életre a meséjét! Mutassátok be, hogyan próbált túljárni az Ördög eszén, akár más mellékszereplőkkel is bővíthetitek a cselekményt Jack és az Ördög karakterén kívül, továbbá teljesen új fordulattal, más befejezést is adhattok a történetnek! Október utolsó éjszakájáról van szó... ilyenkor a legvékonyabb a határ az élők és holtak világa között... találjatok rá Jackre a sötétben és az ő szavain keresztül meséljétek el, ki is volt ő... 

2. kategória
Van itt valaki?

Amióta csak az eszemet tudom, mindig is ott állt a domb tetején. A hold sápadt fénye visszaverődött az ablakokról, szemei üresen csillogtak a sötétségben.
Ha a hegyek felől fújt, mintha elfojtott sikolyok hangját hozta volna magával a szél. -- Ott még a madár se jár - mondogatta mindig nagymamám -, s aki egyszer oda belép, az más emberként távozik.
Rettegett tőle. Talán mindenki más is. A faluban csak némán suttogtak róla, mintha attól féltek volna, hogy meghallja őket. De hogyan is tudna egy ház bántani vagy ártani? Mégis, ahogy nap mint nap figyeltem az ablakomból, volt benne valami megfoghatatlan, valami baljós, amely szinte megfertőzve a körülötte elterülő tájat, sötétségbe vonta az erdőket, a hegyek vonulatait, félelemmel átitatva az ég kékjét. Mindenszentek éjszakája volt, és én az ablakomból figyeltem a domb tetején magasodó, köd homályában rejtőzködő házat. Sokszor kérdeztem róla, a történetéről, hogy miért félnek tőle annyira az emberek, de nagymamám csak ennyit válaszolt:
-  A múlt sebeit jobb nem felszakítani.
Egem viszont annál jobban foglalkoztatott a ház létezése, az a történet, melyre senki nem akart emlékezni, melyet senki nem akart elmesélni vagy felidézni.
Amióta csak az eszemet tudom, mindig is ott állt a domb tetején. A hold sápadt fénye visszaverődött az ablakokról, szemei üresen csillogtak a sötétségben. S akkor, a ház egyik ablakában fény kezdett derengni…

*    *    *

S itt lépsz Te a képbe! Ezzel a kis felvezetővel szeretnélek megihletni egy olyan történetre, melynek középpontjában az a kísértetjárta, baljóslatú ház áll, amelyről a szövegben is szó esik. A mellékelt részlet egy lehetséges főszereplőt is megjelenít, aki elbeszéli a történetet, s aki a körülötte élő emberekkel ellentétben - akik félnek és rettegnek tőle, s csak suttogva mernek beszélni róla -, különösképp érdeklődést érez a ház iránt. Ha ezt a kategóriát választod, akkor az lenne a feladatod, hogy alkoss a megadott részlet, avagy bevezető felhasználásával egy olyan történetet, melyben a ház félelemmel átitatott jelentősége és megjelenítése, valamint a hozzá elképzelt cselekmény alkotja a főszerepet. A szöveget egészében vagy részleteiben is a történetbe építheted, tehát rendelkezésedre áll az írásod megalkotásához. A lényeg, hogy azt az érzést és hangulatot tovább vidd, amelyet megfogalmaz, s hogy mindezt a szövegben szereplő, lehetséges karakter által meséld el. Miért félnek tőle az emberek? Mi lehet a múltja?  Bújj a karakter bőrébe és merészkedj közelebb a dombtetőn álló házhoz! Légy merész és derítsd ki, ki járhat ott az éjszaka sötétjében! Élj a szövegben rejlő lehetőségekkel és alkoss egy félelmetes, hátborzongató, különleges történetet!3. kategória
Míg a halál el nem választ...

Mi mindent tennél meg a szerelemért? Meddig lennél képes elmenni azért, hogy újra azzal lehess, aki a világot jelenti számodra? Ha egy varázsige segíthetne, hogy visszahozd elveszett kedvesed a túlvilágról, élnél vele? Vigyázz, mit kívánsz! – hangzik a bölcs tanács, mellyel oly sokan óva intettek már bennünket. Hiszel a mágiában? S ha igen, milyen következményekkel járhat egy tiltott varázslat? Visszahozható az, mi elmúlt? Életre kelthető az, ki eltávozott?
Alkoss egy olyan történetet, melyben a boszorkányság és a mágia kapja a főszerepet, s meséld el a cselekményt annak a szemszögéből, aki elveszett kedvesét szeretné visszahozni a halálból, Mindenszentek éjszakáján. Egyetlen varázslat, egy rövidke bűbáj, de annál nagyobb áldozat… megéri meghozni a szerelemért? S aki visszatér a halálból, ugyanaz lesz, kit éltében szeretett? A döntés a Tiéd, meséld el a történetét! 


Fontos tudnivalók!


Az elküldött írásokra egy vissza-emailben mindig reagálok, hogy megkaptam és megérkezett hozzám. Innentől kezdve, miután elolvastam, néhány nap múlva válaszolok, hogy mik az észrevételeim, milyennek találtam, mennyire tetszett, értékelem mind tartalmilag, mind helyesírásilag, illetve, hogy megfelelt-e a feladat kritériumainak. Ha tökéletesnek és késznek érzem a művet, akkor összegzem a meglátásaimat, és elfogadottnak tekintem. Viszont, ha hibákat vélek felfedezni, avagy hiányosnak találom, esetleg félkésznek érzem akár tartalmilag, akár kivitelezés terén, akkor elmondom a vele kapcsolatos meglátásaimat, tanácsaimat és így lehetőség van a javításra, átírásra a határidő lejártáig.

Az újra visszaküldött írást ismét átolvasom és csak abban az esetben fogadom el résztvevő alkotásként, ha azt megfelelőnek és a feladat szempontjából is késznek érzem. Ezzel azt szeretném erősíteni minden íróban, hogy a maximumot hozza ki magából és ne csak "letudja" a feladatot. Célom, hogy a vendégírói lehetőség elnyerése mellett, rendszeressé tegye az írói tevékenységet, továbbá egy-egy gyakorlat alkalmával igényes és tartalmas alkotások születhessenek, melyek gazdagabbá tehetik minden író repertoárját!

Ha nem reagálnék egy napon belül az üzenetedre, kérlek emailezz újra vagy írj ehhez a bejegyzéshez kommentet, hogy megoldhassuk a problémát!

Elküldési lehetőség: pennatakezbe@gmail.com
Alkotás formája: novella
Formátum: csatolt word dokumentum, esetleg emailként mellékelt szöveg

Kérlek, pontosan szerepeljen az emailben:
- írói név (amellyel feltüntethetem a műved az oldalon)
- választott kategória megnevezése

Beküldési határidő:  november 29. (csütörtök)
Beérkezett alkotások közzététele: november 30. (péntek)
Eredményhirdetés: december 1(szombat)

Ha valamire nem kaptál választ, írj kommentet vagy keress meg emailben!

Sok sikert kívánok és előre is köszönöm a részvételt!

3 megjegyzés:

 1. Szia! Lenne egy kérdésem! A második történetnél be is mehetek a házba, vagyis kiderülhet hogy ,i történik ott, vagy csak a misztikumát kell visszaadni az írásban?

  VálaszTörlés
 2. Kedves Iodine!
  Természetesen, be lehet menni :) úgy alakítod a történetet a megadott szövegrészlet alapján, ahogy szeretnéd. Én is úgy gondoltam, hogy megközelíthető, stb, tehát az adott karakter akár ki is szökhet az éjszaka közepén, hogy a végére járjon a dolgoknak. Köszönöm a kérdésed! Kicsit átszerkesztem a leírást, hogy ez másoknak is érthetőbb legyen! :)

  VálaszTörlés
 3. Én pedig köszönöm a választ. :)

  VálaszTörlés