Éj-mélyből fölzengő... - Gyakorlati feladat - Pennát a kézbe! [ igenis írok, ha írni akarok]

2018. december 1., szombat

Éj-mélyből fölzengő... - Gyakorlati feladat


Ha december, akkor ismét ünnepi gyakorlati feladatsor a Pennán!

1. kategória - Szavak szárnyán
A mesélés kedvelőinek

Az ember sok mindennek tud örülni. Bármi is lapuljon a karácsonyfa alatt, egy nekünk címzett doboz őszinte gesztusa annak, hogy valaki gondolt ránk. Nem számít a csomagolásba rejtett ajándék kézzel fogható mérete vagy értéke... a kedvesség és a szeretet láthatatlan, s mégis körülöleli az ember szívét és lelkét. Ebben a kategóriában az lenne a feladatotok, hogy megragadjátok a számotokra legkülönlegesebb érzést, melyet most ebbe a történetbe tudtok "csomagolni". A tartalom legyen egy kedves üzenet, a cselekmény egy elgondolkodtató megállás a mindennapokban, az olvasás pedig néhány percnyi kikapcsolódás, valamint élmény, amely minden olvasó szívébe beköltözhet. 
A cselekmény és a szereplők megválasztása rátok bízott! A lényeg, hogy az ajándékozás, a másokra való gondolás és az önzetlenség kapjon szerepet a történetben! 


Legyen ez a történet tanulság és igaz példája annak, hogy a kedvesség és a szeretet ott lapul mindenki szívében!

2. kategória – Mintha élnének...
Az átélés kedvelőinek


Gondolkodtatok már azon, mit érezhet egy üvegdísz, amikor benne tükröződnek az ünnep fényei? Mire gondolhat a hóember, aki a kertünkben álldogál? S az adventi koszorú, amikor az első gyertya fénye betölti a szobát? Válasszatok a megadott lehetőségek közül, s a helyébe képzelve magatokat, írjatok róla novellát vagy verset!
  • Egy hóember élete - Írjatok történetet egy hóember szemszögén keresztül és mutassátok be mindazt, amit lát, tapasztal, érez és gondol a világról rövidke élete során!
  • Az üvegdísz meséje - Képzeljétek magatokat egy üvegdísz helyébe, és írjatok a gondolatairól, az érzéseiről, mielőtt újabb évet pihenne a padláson, egy doboz mélyén.

  • Az adventi koszorú története - Advent idején hétről hétre meggyújtunk egy gyertyát az ünnepi koszorún. Meséljétek el a történetét, ő miképpen éli meg az ünnepeket!

3. kategória - Karácsonyi ének
A verselés kedvelőinek

Hogy ne csak a történet, avagy novellaírás kapja a főszerepet, ennél a kategóriánál a verselés technikáját alkalmazhatjátok. A megadott szavak közül választva alkossatok egy olyan verset, amely megfogalmazza az ünnep hangulatát, az ezzel kapcsolatos gondolataitokat, emlékeiteket, de akár egy történetet is rímekbe foglalhattok. 
A szavaknál feltüntetett szám a minimumot jelzi, tehát három szót mindenképp ki kell választanotok, amely szerepel majd a versetekben, de akár többel is dolgozhattok! Amikor elkülditek a feladatot, mindenképp jelezzétek, mely szavakat használtátok fel az alkotáshoz!

Felhasználható szavak (3): fagyöngy, szánkó, kalács, mécses, hópehely, üveggömb, hóember, csillagszóró, toboz, diótörő, zenedoboz, hóangyal, mézeskalács, rénszarvas, csengő, fahéj, masni, sál, csillagánizs, koszorú, jégcsap.
Fontos tudnivalók!

Az elküldött írásokra egy vissza-emailben mindig reagálok, hogy megkaptam és megérkezett hozzám. Innentől kezdve, miután elolvastam, néhány nap múlva válaszolok, hogy mik az észrevételeim, milyennek találtam, mennyire tetszett, értékelem mind tartalmilag, mind helyesírásilag, illetve, hogy megfelelt-e a feladat kritériumainak. Ha tökéletesnek és késznek érzem a művet, akkor összegzem a meglátásaimat, viszont ha hibákat vélek felfedezni, hiányosnak találom, vagy félkésznek érzem akár tartalmilag, akár kivitelezés terén, akkor elmondom a vele kapcsolatos meglátásaimat, tanácsaimat és így lehetőség van a javításra, átírásra a határidő lejártáig.

Az újra visszaküldött írást ismét átolvasom és csak abban az esetben fogadom el résztvevő alkotásként, ha azt megfelelőnek és a feladat szempontjából is késznek érzem. Ezzel azt szeretném erősíteni minden íróban, hogy a maximumot hozza ki magából és ne csak "letudja" a feladatot. Célom, hogy a vendégírói lehetőség elnyerése mellett, rendszeressé tegye az írói tevékenységet, továbbá egy-egy gyakorlat alkalmával igényes és tartalmas alkotások születhessenek, melyek gazdagabbá tehetik minden író repertoárját!

Elküldési lehetőség: pennatakezbe@gmail.com
Alkotás formája: novella (3. kategóriánál vers)
Terjedelem: max. 4-5 oldal (A4)
Formátum: csatolt word dokumentum vagy emailként mellékelt szöveg

Kérlek, pontosan szerepeljen az emailben:
- írói név (amellyel feltüntethetem a művet az oldalon)
- választott kategória száma, megnevezése
- az alkotás címe

Beküldési határidő: 2019. január 3. (csütörtök)
Beérkezett alkotások közzététele: január 4. (péntek)
Eredményhirdetés: január 5. (szombat)

Ha valamire nem kaptál választ, írj kommentet vagy keress meg emailben! 
Sok sikert kívánok és előre is köszönöm a részvételt!

Nincsenek megjegyzések:

Flickr Images